Trappan

Eftersom vi har slipat furugolvet både i entrén och på andra våning så ville vi ta trappan också. Trappans gulnade furu stör inte lika mycket som det gjorde på golven, men det vore nice att sy ihop golvet på övervåningen med trappan. Dock tror vi att trappan blir för mörk om vi oljar in hela trappan i den mörka ton som golven har. Därför kommer vi bara olja in stegen och måla allt annat vitt. Då flyter trappan ihop med både golv och vägg samtidigt som trappan blir ljusare.


Man ser tydligt skillnaden på färg där det är slipat och där det inte är slipat. Slipningen gör vi med en Dewalt multiverktyg, med hörnslipsdelen som går att sätta på. Vi har börjat med 40 papper. Multiverktyget blev varmt fort så vi kunde inte köra så långa stunder. Därför köpte vi en excenterslip. Det gick väldigt mycket fortare än med hörnslipen. När allt var slipat spacklade vi de värsta skadorna. Trappan ska ju se gammal ut, men de värsta sprickorna och märkena lagades med latexfog eller snickerispackel. Under alla steg la vi en sträng latexfog för att få bort knarret när man går på stegen.


Efter allt spacklande och fogande skulle det maskeras och sen grundmålas. När vi ändå höll på så målade vi pärlsponten i trappan också.


På bilderna ser stegen svarta ut, men de är mörkt bruna. Räcket oljades också in efter att lacken tagits bort med lackborttagning och sen slipning. Eluttaget byttes ut från ett fyrkantigt till ett runt.

Vi är väldigt nöjda med vår nya trappa. Fogningen under stegen gjorde susen mot knarret, trappan känns väldigt stum och skvallrar nu inte om nattliga turer ner till kylskåpet.

Kommentarer